Heb je ook weleens ruzie met lange formules in de formulebalk in Excel? Zelf wil ik altijd graag tabjes aanbrengen, de formule ordenen. Dit is mogelijk in de Advanced Formula Environment, die recent beschikbaar is als invoegtoepassing in huidige versies van Office 365. Het is nog wel een Garage Project, dus nog sterk in ontwikkeling.

Ik neem je mee in een eerste test, waarin ik enkele formules in een gist heb gezet op Github. Je kunt namelijk vanuit de Advanced Formula Environment direct via de url van deze gist de formules importeren.

Stap 1: de invoegtoepassing installeren

Stap 2: formules importeren via een gist-url

Je direct formules editen in de Advanced Formula Environment, of importeren via een tekstbestand of gist file van Github. Deze laatste laat ik hieronder zien:

De gist url (geel gemarkeerd) ga ik nu importeren in de Advanced Formula Editor in Excel:

Stap 3: je formules gebruiken in het werkblad

Nadat je met het refresh icoontje gesynchroniseerd hebt met de Excel name manager kun je nu de formules verder opmaken in de editor, van commentaar voorzien etc. Een mooi alternatief voor het maken van user defined functions met VBA, zoals ik hier eerder beschreef.

Om de editor werkend te krijgen, moest ik wel de volgende instellingen toepassen:

  • Het lijstscheidingsteken wijzigen van ; naar , in de regionale settings van Windows
  • De taal in Excel van Nederlands naar Engels zetten (anders werkten de formules niet, bv. SUMSQ etc.)

Meer informatie en voorbeelden:

Kortom, het is het proberen waard. Ik ga er zeker vaker gebruik van maken!