Waarom een filter met overlappende groepen?

Soms wil ik graag in een dashboard een filter maken waarmee ik in 1 klik verschillende (deel)groepen kan filteren. Nu kun je natuurlijk met een eenvoudige filter op een kolom altijd een individueel item selecteren of meerdere items tegelijkertijd. Dit lukt echter niet als items in meerdere groepen voorkomen. Tijd voor oplossing die dit mogelijk maakt.

Voorbeeld

We hebben een lijstje met bestellingen van een aantal artikelen. Omdat het bestelproces van lederen artikelen door één specifieke afdeling gebeurt, willen we die als losse groep kunnen raadplegen in het dashboard.

Voor dit voorbeeld gebruik ik de volgende dataset:

De wens is om in het dashboards drie groepen te kunnen filteren. Alle producten die vervaardigd zijn van leer vormen namelijk een aparte afdeling:

  • Alles
  • Kantoorartikelen (bureaus, bureaulampen, etc.)
  • Lederwaren

Het verschil met een gewone filter is dat er dus overlap zit in de groepen: de groep ‘Alles’ omvat de groep kantoorartikelen. En in de groep met kantoorartikelen komen artikelen voor van leer. Dit kun je niet oplossen met het filteren op één specifieke waarde in een kolom omdat sommige artikelen in dit geval bij meerdere groepen kunnen horen.

De hulptabel maken

We gaan een hulptabel creëren met behulp van een DAX-expressie:

Met de volgende DAX-expressie maken we een tabel met de naam ‘Filter Tabel’ die een artikel toekent aan de groepen waar deze bij hoort:

Het resultaat

Als we een tabelvisualisatie maken van de filter tabel en we voegen het veld ‘Groepfilter’ als slicer toe, dan zie je de volgende resultaten na het filteren op de verschillende groepen.

Filteren op Alles:

Filteren op de groep met Kantoorartikelen:

Filteren op de groep met Lederwaren:

Let op! Omdat er overlap tussen de groepen zit, is het niet handig als er meerdere groepen tegelijk gefilterd kunnen worden. Dit kun je afvangen door de slicer in te stellen op enkelvoudige selectie.

~ Power BI is leuk!