Meten is weten! Een Key Performance Indicator (KPI) is een manier om de voortgang van een meetbaar doel inzichtelijk te maken in een rapportage of dashboard.
In deze blog bespreek ik:
- …de standaard KPI-visualisatie in Power BI;
- …een mogelijke workaround die meer flexibiliteit biedt als het gaat om het gebruik van icoontjes en kleuren;
- …voorbeelden van icoontjes die een leuke twist geven aan je KPI’s
Hieronder gebruik ik fictieve omzetcijfers waarin een KPI aangeeft hoever we verwijderd zijn van het vooraf gedefinieerde omzettarget van het betreffende kalenderjaar:
Het jaartarget van kalenderjaar 2020 bedraagt 880.000 en is als constante in de tabel Targets opgeslagen (Measure Omzet target 2020) en van 2021 bedraagt deze 950.000 (Measure Omzet target 2021).
1. Standaard KPI-visual
Om de standaard KPI-visualisatie te gebruiken, kies je de KPI visual bij Visualisaties:
In deze visualisatie selecteer je drie velden bij Indicator, Trendas en Target:
Om voor verschillende jaren met het bijbehorende jaartarget uit de Targets-tabel te kunnen vergelijken, wordt de waarde van Target bepaald op basis van het jaar dat de gebruiker selecteert:
waarbij [Geselecteerd Jaar] gelijk is aan:
Selecteren we nu 2021, dan wordt de cumulatieve omzet van 2021 vergeleken met 950.000 (target 2021):
2. Custom KPI-visual
Een paar redenen om zelf een KPI visualisatie op te bouwen:
- Je wilt een afwijkend aantal decimalen van het doelpercentage (kan niet in de standaardvisualisatie);
- Andere icons gebruiken (bv. niet het standaard vinkje en het uitroepteken);
- Alleen de icons en/of het doelpercentage een kleur geven en niet het hele getal;
Er zijn meerdere manieren om een KPI te maken die erg lijkt op de standaard weergave, maar wel flexibeler is. Hieronder leg ik een variant uit die bestaat uit een viertal componenten:
1. Een tekstvak met grijze achtergrond, een titel en een titelachtergrond;
2. Een kaart-visualisatie met als waarde van de KPI (hier: de measure Omzet cumulatief);
3. Een icoon dat zich aanpast (type icon én de kleur) aan de waarde van de KPI:
4. Een kaart-visualisatie met een measure die het doelpercentage weergeeft in de kleur die hoort bij de waarde van de KPI:
De kleur van zowel de kaart Delta (met daarop het doelpercentage) en de kaartvisualisatie Icon (met de pijl omhoog/omlaag) wordt bepaald met voorwaardelijke opmaak. De measure Omzet pijlkleur bepaalt de kleur op basis van de waarde van de KPI:
waarbij de measure Omzet pijlkleur er zo uit ziet:
Tip: bouw altijd de eerste KPI visual helemaal naar wens op en kopieer deze vervolgens een paar keer, zodat je de andere KPI’s snel klaar hebt.
3. Icoontjes
Hieronder een overzicht van icoontjes die leuk zijn om te gebruiken in KPI’s (een kleine greep uit het overzicht dat je hier vindt: https://www.vertex42.com/ExcelTips/unicode-symbols.html). Als je gekleurde icoontjes gebruikt, is de stap van de voorwaardelijke opmaak niet nodig. Je hebt dan wel per geval (omzet > target, omzet < target, …) een apart icoontje nodig.
De zwarte iconen uit onderstaande lijst lenen zich weer beter om ze custom kleuren te geven afhankelijk van je KPI-waarde (dat werkt dan weer niet bij een icon dat al een kleur heeft van zichzelf):
Je zou bijvoorbeeld het rondje (9210) als enige icoontje kunnen gebruiken, waarbij je per situatie een kleur geeft. Zo kun je een ‘stoplicht’ maken die groen, oranje of rood kleurt afhankelijk van de waarde van je KPI.
Meer informatie
- Lijst met unicode-karakters per categorie: https://www.vertex42.com/ExcelTips/unicode-symbols.html